www.BaltiCCycle.eu
  Naujienos LDB Straipsniai Maršrutai/trasos Žygiai Kelionių įspūdžiai Pajūrio dviračių trasa

Įspūdžiai iš kelionės aplink Araratą (2010)
Rolandas

Šiek tiek apie kelionę dviračiais, iš kurios grįžau prieš savaitę. Manau labiau supras tie, kas mieliau renkasi ne komfortą, o artimesnį tos šalies gyvenimo pažinimą kitomis priemonėmis, kaip šiuo atveju - dviračius. Pro mašinos ar autobuso langą nepažinsi taip kitos valstybės, jų gyventojų, kaip kad mindamas dviračio pedalus ...

Mūsų šių metų kelionė vadinasi "around Ararat". Angliškai, nes mūsų keliautojų grupė internacionalinė. Daugiausia vyko lietuvių ir lenkų. Buvo 74 metų vokietis, škotas, amerikietis, baltarusis, net moteris iš Naujosios Zelandijos.

Visi mes susijungę internetu vienu tikslu: visi mėgstame keliauti dviračiais po tolimas šalis. Tie, kas leidžia sau vykt visą kelionę, keliauja net iki pusės metų.

2007 metais buvo maršrutas nuo Briuselio iki Stambulo. Aš keliavau tik 3 savaites, kai keliavome per Rumuniją.

2008 kelionė buvo skirta Olimpiadai. Todėl maršrutas driekėsi nuo vietos, kur prasidėjo Olimpiados - Olimpijos miesto Graikijoje iki Pekino, kur vyko tais metais Olimpiada. Tai truko 6 mėnesius 12000 km. Aš dalyvavau tik mėnesį laiko per Uzbekistaną, Kirkiztaną iki Kinijos miesto Kašgaro.

2009 kelionė vadinosi "Aplink Krymą" (40 dienų). Dalyvavau įdomiausioje maršruto 20 dienų dalyje.

Šiemet, 2010, dalyvavau didesnėje pusėje kelionės: nuo Tbilisio, kur kelionė ir prasidėjo, iki Ararato kalno Turkijoje. Aplankiau 4 valstybes: Gruziją, Armėniją, Iraną bei Turkiją. Apie kiekvieną šalį trumpai.

Gruzija

Labai įdomi šalis su labai draugiškais žmonėmis. Po 2008 metų Gruzijos-Rusijos karo mes, lietuviai, esame ten tiesiog "ant bangos".

Buvome išsinuomavę keletai dienų mašiną, kad nuvykt į Rytų Gruziją - Kachetiją (ten nevyko maršrutas dviračiais). Kachetija - vyno kraštas. Jau 5000 metų !! Jau šitiek tūkstantmečių ten gaminamas vynas. Kiekviena šeima ten kasmet pasigamina "savo reikmėm" vidutiniškai po 1,5 tonos vyno. Ir kasdien ragauja ... :)

Aplankėm Kindzmarauli vyno gamyklą. Savininko dukra pravedė mums ekskursiją ir pagirdė įvairiais vynais bei čača (kaip konjakas). Susitarėm su gruzinu vienu, kad dar atvyksim su antrom pusėm dar pakeliaut po Gruziją - tiek ten mums patiko.

Armėnija

Armėnus vadina "kalnų žydais": gobšūs ir sukti. Gerai dar, kad mes lietuvaičiai gudrūs :) Naiviuosius vakariečius jie ima ir apgauna ...

Be abejonės, sutikom ir malonių armėnų. Armėnija - toliausiai į musulmonų žemes nutolusi krikščioniška šalis. Todėl ir žiauriai istoriškai nukentėjusi. Tačiau pilna išlikusių X-XIII amžiaus vienuolynų bei cerkvių. Draugiškesni jie tapdavo mums, kai paaiškindavom savo kelionės tikslą - lipsime į jiems šventą kalną - Araratą. Dėlto net pavaišindavo mus.

Iranas

Uždara šalis. Ir priešingai, nei amerikonų propaganda, tai laaaaabai saugi šalis su labai draugiškais žmonėmis. Dėl mažo turistų srauto, mes būdavom ypatingame visų dėmesio centre. Nuolat girdėjom frazes: "Hallo" bei "where are you from?". Daugiau jie angliškai nelabai pašnekėdavo. Baigę mokslus arba dar tebestudijuojantys mokėdavo šiek tiek ir angliškai. Kas labiausiai įsidėmėtina Irane? Vyras negauna paso (o tuo pačiu ir galimybės išvykti į užsienį) tol, kol 2 metus neatitarnauja Irano armijoj.

Kitas dalykas - artimi santykiai su moterimis. Vyrai gali kalbinti moteris, tačiau jei nori sekso - ženykis!! :) Sausas, absoliučiai sausas įstatymas. Vietiniai chroneliai sugeba nueit į vaistinę spirito - "žaizdoms" praplaut ...

Mašinos. Visos (daugiausia Peugeot) - Irano gamyklose pagamintos. Ir visos - seno dizaino. Mašina gali būt ką tik nuo konvejerio, tačiau tai bus pvz Peugeot 405 ar 406.....

Labai pigūs, begėdiškai pigūs degalai. Benzinas - pirmi 100 litrų žmogui (mėnesiui) kainuoja 0,25 USD/ltr. Jie dar sugeba važinėt pigiau: pila gamtines dujas ir už dolerį nuvažiuoja 400 km !!!!!

Visos moterys ilgais drabužiais bei skarelėmis. Visos. Ir mūsų bendražygės gavo apsimuturiuot skarmalais per 35 laipsnių karštį.

Turkija

Tiksliau Rytų Turkija, o jei būt tikslesniam - Kurdistanas. Kurdų biznis - turistų, norinčių kopti į Araratą, aptarnavimas. Dirba šeimomis. Kopiančių turistų tikrai daug. Pastarieji, be abejo, iškart krenta į akis. Ypač turistės su trumpais šortukais. Ir rusės, su įpatingai trumpais šortais :)

Dogubajazitas - 110 tūkst. gyventojų miestas Ararato papėdėje. Čia buvo mūsų bazė savaitei, įskaitant 3 dienų kopimą į Araratą. Miestas šurmulingas, kai aplink vien kalnai ir kalnų papėdžių dykvietės.

Araratas. Leidžia kopt tik per vieną kalno pusę. Oficialus leidimas kopt kainuoja 50 USD. Organizatoriams reikia mokėt 350 USD. Už tą kainą jie nuveža/parveža savo transportu iki/iš Ararato papėdės, maitina, arkliais neša tavo mantą iki 4,2 km aukščio. Dar ir kurdiškai pašoka. Šturmo bazė buvo 4,2 km aukštyje. Pažadino 1 val. nakties, o pajudėjom link viršūnės 2 val.. Viršūnę pasiekėm 7 ryto (tai trečioji kopimo diena). Aukštis - 5137 m.. Ten sniegynai, žiaurus vėjas ir minus 10 šalčio. Dieną prieš tai, pusę turistų nepasiekė viršūnės likus 100 m dėl uragano. Mums pasisekė :)

Tą pačią dieną per 10 valandų mes ir nusileidom į 2,2 km aukštį, kur mūsų jau laukė mikroautobusas. Dogubajazitas yra panašiai 1,7 km aukštyje.

Mes trise po to kelionę ir baigėme. Kiti mina toliau. Per Turkiją link Gruzijos. Tada Gruzijos teritorija iki Tbilisio. Rugsėjo 08 bus finišas. Tačiau po Ararato keliautojų liko tik trečdalis.

Mes iš Dogubajazito iki Stambulo, 1500 km, vykome autobusu - parą laiko ir tai kainavo mums po 60 lirų (~100 litų). Iš Stambulo lėktuvas iki Rygos. Skraidinomės nuosavus dviračius (100 Lt į vieną pusę).

Kitąmet kelionė vyks nuo vasario galo iki balandžio pradžios per Naująją Zelandiją (nuo šiaurinio rago iki pietinio). Kas norit, prisijunkit :)

Aviabilietai Londonas - Seulas - Oklandas ir atgal kainuoja apie 3 tūkst litų ...

2012 metais bus maršrutas nuo Pekino iki Londono (skirtas Olimpiadai) per Tolimuosius rytus, Čiukčiją, Aliaską, Kanadą ...

O čia foto albumas iš šių metų kelionės:
http://picasaweb.google.com/klaipiedskas/AroundArarat2010






Draugai:
catdays.net