www.BaltiCCycle.eu
  Naujienos LDB Straipsniai Maršrutai/trasos Žygiai Kelionių įspūdžiai Pajūrio dviračių trasa

Privalomi šalmai ir liemenės dviratininkams – smūgis dviračių kultūrai Lietuvoje (2008)
Lietuvos dviratininkų bendrijos taryba

LR Seimas 2007 m. lapkričio 22 d. priėmė Lietuvos Respublikos Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriame be visų kitų dalykų įteisino dvi iki šiol Lietuvoje negirdėtas naujoves dviratininkams: privalomą šviesą atspindinčią liemenę tamsiuoju paros metu ir šalmą, kurį reikės dėvėti visur važiuojant dviračiu, netgi dviračių takais šalia gatvių.

17 str. 2 punktas "...važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, ...dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę. Dviračio vairuotojas, važiuodamas keliu, privalo būti užsidėjęs ir (ar) užsisegęs šalmą."

Pagal dabar galiojančias Kelių eismo taisyklių 17 str., "Kelias - eismui skirta ir naudojama žemės arba statinio paviršiaus juosta per visą jos plotį, įskaitant važiuojamąją dalį, sankryžas, šaligatvius, kelkraščius, pėsčiųjų ir dviračių takus, skiriamąsias juostas."

Įstatymas įsigalios nuo 2008 m. liepos 1 d. Ši naujovė priimta be viešų konsultacijų, nenumačius neigiamų pasekmių ir neturint priemonių jai įgyvendinti.

Privalomos liemenės su atšvaitais dviratininkams niekur Europoje nėra įteisintos, iskyrus Vengriją, kur liemenės privalomos tik užmiesčio keliuose. Daugelyje Europos šalių liemenes su atšvaitais rekomenduoja naudoti eismo saugumą užtikrinančios institucijos, vykdydamos visuomenės informavimo akcijas. Civilizuotose Europos šalyse dviratininkai rengiasi ryškių spalvų drabužiais ir velkasi lietaus apsiaustus su atšvaitinėmis juostelėmis, važinėja dviračiais su tvarkingais žibintais ir atšvaitais.

Privalomi šalmai Europos Sąjungoje (ES) įteisinti tik Ispanijoje 2004 m. ir tai tik užmiesčio keliuose. Ispanijos dviratininkų organizacijos vertina tai kaip neapgalvotą ir žalingą politikų veiksmą, padariusį neigiamą poveikį dviračių naudojimui šalyje (informacijos šaltinis internete www.ecf.com/376_1). Keliose ES šalyse šalmai privalomi vaikams iki 14 m. Australijoje atliktų tyrimų duomenimis, privalomų šalmų įteisinimas sumažino dviračiais važinėjančių žmonių skaičių 30–60 proc. Europos dviratininkų federacijos (ECF) nuomone, šalmai yra tik pasyvi dviratininkų apsaugos priemonė ir jokiu būdu nepadeda išvengti avarijų, bet atvirkščiai – su šalmais dviratininkai jaučiasi saugiau ir labiau rizikuoja, todėl dažniau patenka į eismo nelaimes (informacijos šaltinis – ECF memorandumas „Dviračių eismo saugumo gerinimas neįteisinant privalomo šalmų dėvėjimo“, kurį galima parsisiųsti pdf versijoje www.bicycle.lt/lt/main/ldb/leidiniai ) .

Lietuvoje atsakingos institucijos iki šiol nekontroliavo, kaip dviratininkai laikosi Kelių eismo taisyklių ir nesugebėjo užtikrinti net minimalių reikalavimų dėl šviesų ir atšvaitų naudojimo. Nesirūpindami sąlygų dviratininkams gerinimu, politikai ir valdininkai užsimojo dar labiau sugriežtinti reikalavimus ir apsunkinti važinėjimą dviračiais ne tik Lietuvos gyventojams, bet ir vis dažniau į šalį atvykstantiems užsienio turistams.

Taip kuriamas neigiamas įvaizdis, kad Lietuvoje dviračiu važinėti pavojinga, nesaugu. Tikėtina, kad dalis užsienio turistų dviratininkų dėl šios priežasties savo atostogoms rinksis palankesnes dviračių turizmui šalis, bet ne Lietuvą.

Lietuvos dviratininkų bendrija (LDB) pasisako tik už rekomendacinį, bet neprivalomą liemenių su atšvaitais ir šalmų naudojimą. Dviratininkų bendrija siūlys Seimui atšaukti šias nepagrįstas nuostatas ir pakeisti jas privalomu raudonos spalvos žibintu dviračio gale, kaip yra daugelyje Europos šalių. Papildomai LDB rekomenduoja naudoti visas kitas prieinamas saugaus eismo priemones dviratininkams (atšvaitines juosteles ant rankų ir kojų, ryškių spalvų drabužius ir lietpalčius su atšvaitais, kokybišką ir teisingai dėvimą šalmą, kt.).

Vietoj nepagrįstų draudimų siūlome už eismo saugumą atsakingoms institucijoms aktyviai bendradarbiauti su pilietinėmis organizacijomis ir vietos bendruomenėmis ir vykdyti efektyvų visuomenės švietimą (ne vien gąsdinimą) dėl eismo saugumo.

Tačiau labiausiai eismo saugumą užtikrins bekompromisis karas su neblaiviais vairuotojais, kelių chuliganais, dviračių infrastruktūros gerinimas ir bendras eismo kultūros situacijos pagerėjimas.

Papildomos informacijos kreiptis į LDB pirmininką Liną Vainių, tel. 8 699 33661, el. paštas LDB@dviratis.lt. Informacija internete http://ldb.dviratis.lt






Draugai:
catdays.net